Użytkownik: Hasło:
zapamiętaj Zapomniałem hasłaZarejestruj się!
[Bieżąca strona]  

Produkty

     Istnieje wiele metod grillowania w których proces pieczenia na ruszcie ma bardzo wyraźną niekorzyść. Potrawa jest pieczona z jednej strony , więc musimy odwracać produkt co chwile. Jednostronna obróbka cieplna oznacza, że pory produktu są zamknięte tylko z jednej strony, a zatem, sok - i dużo składników odżywczych ucieka ze szczytu, do czasu gdy potrawa jest przewrócona. Ten skutek, który obserwujemy w patelni podczas smażenia jak również, podczas grillowania na ruszcie albo pieczenia na blasze czy płycie, prowadzi do strat masy gotowego produktu aż do 25%. Tak samo jest w przypadku obróbki cieplnej promieniowaniem podczerwonym i promiennikami grzejnymi. Pory nie zamykają się natychmiast gdy produkt odwracamy co chwilę do źródła ciepła.

Silex kontakt grill


     Grill kontaktowy Silex eliminuje tę wadę ponieważ potrawa jest poddana obróbce cieplnej równocześnie z dwóch stron przez gorące płyty (podwójny kontakt). Ten natychmiastowy proces pieczenia zamyka pory i dlatego potrawy, zachowują naturalne soki, wartości odżywczei sensoryczne. W zależności od produktu, straty masy są znacznie zmniejszone (wynoszą tylko 3%), w porównaniu z konwencjonalnymi metodami grillowania. Czas obróbki cieplnej jest trzy razy krótszy od normalnego czasu w patelni albo rondlu, ponieważ ciepło może oddziaływać na produkt po obu stronach. Ponieważ produkt jest zamknięty kontaktowo między dwoma płytami stykając się, wynikająca para może z trudem wydobyć się na zewnątrz. Zamiast ciśnienia ekspansji pary, woda wpychana jest do produktu, co znacznie przyspiesza proces gotowania. Nie tylko mięso, ale też ryba, drób, zamrożone jedzenie, chleb, tost, etc. mogą zostać przyrządzone w ułamku normalnego czasu. Krótszy czas gotowania połączony z lepszą jakością oznacza, że twoja kuchnia będzie skuteczniejsza. Będziesz oszczędzał surowiec, czas, energię oraz pracę kucharza.

     Silex Dual Contact jest sprawdzony przez wiele firm. Używany jest na całym świecie. Hotele, restauracje, przedsiębiorstwa cateringowe dostarczające żywność, bufety, bary szybkiej obsługi i wiele innych lokali gastronomicznych czerpią korzyści z siły i trwałości Silex - zdwojonego procesu obróbki cieplnej. Urządzenie przebadano na Uniwersytecie Warmińsko Mazurskim w Olsztynie w Katedrze podstaw Techniki Technologii i Gospodarki Energią. Na podstawie badań Jakości i energochłonności potraw grillowanych potwierdzono bardzo wysoką jakość urządzenia grzewczego Silex. Niemiecki Instytut Research Meat w Kulmbach i wiele innych instytutów badawczych wykorzystuje Silex Dual Contact w swoich badaniach. Silex jest liderem w rozwoju i produkcji rusztów kontaktowych przez ponad 20 lat, dlatego nasze doświadczenie jest widoczne we wszystkich urządzeniach sprzedawanych przez nas. Stanowi to bardzo wiele korzyści dla naszych klientów. Firma Silex nieustannie testuje techniczne innowacje zastosowania urządzenia w procesach cieplnych żywności. Silex jest spójnym użyciem nowatorskiego materiału i technologii stworzonym do wyzyskiwania zasobów naturalnych żywności.

 

Ostatnio modyfikowane: 2010-05-20 by tstempko